Het Digital Marketing Model.

Ik krijg vaak de vraag wat Digital Marketing nu precies is? Ik wil graag aan “digital” marketing gaan doen, maar hoe? Digital Marketing is in mijn ogen niet een digitale strategie, geen stappenplan, geen klassieke marketing maar een opsomming van alle online marketingkanalen, data analytics en online meetinstrumenten. In het onderstaande model vertel ik stap voor stap wat Digital Marketing is en hoe je maximaal rendement kunt halen uit Digital Marketing.

 

Jouw Online Platform, Website/ Webshop/App

Digital Marketingmodel, de website

 

 

Centraal binnen mijn model staat het jouw website, webshop, app of een ander online communicatieplatform. Dit kan bijvoorbeeld ook een YouTubekanaal zijn waar je geld mee wilt verdienen. In deze blog ga ik uit van een website als online communicatieplatform.

Jouw website heeft vaak 2 belangrijke doelen.

1. Zoveel mogelijke relevante bezoekers aantrekken naar je website.

Veel bezoekers op je website helpt om meer autoriteit te krijgen op het internet. Autoriteit op het internet betekent dat veel mensen jouw website kunnen vinden. Spam-robots wil je liever niet hebben op je website evenals bezoekers uit landen die je website helemaal niet kunnen lezen, bijvoorbeeld bezoekers uit China als je pagina in het Nederlands is geschreven. Focus je daarom op relevante bezoekers die echt geïnteresseerd zijn in je website en behoren tot jouw doelgroep.

2. Het behalen van een conversies op je website.

Hoe meer relevante bezoekers je op je website hebt, hoe groter is de kans dat deze bezoekers een conversie maken. Google omschrijft een conversie als: “Een activiteit die hetzij online of offline is voltooid en die belangrijk is voor het succes van uw bedrijf”. Hierbij kun je voor een website/ webshop denken aan:

 • Het verkopen van een product of een dienst via de webshop.
 • Het aanmelden op een nieuwsbrief.
 • Het downloaden van een document.

 

Als jouw bezoeker niet direct een product koopt maar toch een waardevolle actie onderneemt op je website, dan spreken we van een “softe conversie” Dit kan zijn:

 • Een link naar een andere waardevolle (affiliate) website.
 • Het lezen van een artikel op jouw website.
 • Het kijken van een video op jouw website.

  

Een softe conversie kan ervoor zorgen dat de bezoeker sneller terugkomt, meer interesse in jouw website krijgt, op een later tijdstip alsnog iets koopt of jouw website zal aanbevelen bij andere mensen. Een conversie wordt direct op de website behaald, een softe conversie indirect.

  

Online Marketingkanalen.

 

 

Om relevante bezoekers naar je website te krijgen is het verstandig om gebruik te maken van diverse online marketingkanalen. Online marketingkanalen zijn kanalen die bezoekers naar je websites kunnen leiden. In het model staan er een aantal beschreven, maar uiteraard zijn er veel meer online (en offline) marketingkanalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • E-mail Marketing.
 • Zoekmachine optimalisatie (SEO).
 • Social Media Marketing.
 • Affiliate Marketing.
 • Search Advertising (SEA).
 • Direct Linking (Backlinks naar je website).

 

Door actief marketing te voeren op deze online marketingkanalen is het mogelijk om jouw relevante doelgroep aan te spreken met de juiste boodschap. Deze boodschap zorgt ervoor dat de juiste doelgroep eerder conversie maakt op je website.

Tussen de online marketingkanalen en je website staat (Google) Analytics. Dit is het meetinstrument dat het verschil maakt tussen online en offline marketing. Omdat je zoveel data tot je beschikking hebt, kun je precies zien wie je bezoeker is, waar je bezoeker vandaan komt en wat je bezoeker op jouw website doet.

 

 

(Google) Analaytics.

 

 

Binnen Analytics kun je eenvoudig zien waar je bezoekers vandaan komen. Binnen Google Analytics zie je in één oogopslag of je bezoekers van Google Search, Goolgle Ads, Social Media, een andere website of direct op je website komen.

Daarnaast kun je meer specifiek inzoomen op je bezoekers door een paar slimme truckjes uit te halen. De hyperlinks naar jouw website kun je voorzien van zogenaamde UTM Codes.  Deze UTM Codes geven parameters mee aan de hyperlinks naar jouw website. Deze parameters bestaan uit:

 • utm_source, dit is de bron zoals facebook, google, google-ads, mailchimp
 • utm_medium, dit is het medium zoals social media, google search, email, cpc (cost per click)
 • utm_campain, dit is een campagnenaam. Je kunt hier een beschrijvende naam geven zoals nieuwsbrief-mei-2020

 

Als iemand een e-mailing van je ontvangt en op een hyperlink klikt voorzien van een UTM code, dan kun je eenvoudig in Google Analytics zien dat deze persoon op jouw website is geweest vanaf de e-mail. Helaas kun je niet zien om wie het gaat, maar je weet wel dat iemand vanuit de e-mail op jouw pagina is geweest.

 

 

utm-codes-in-google-analytics

 

 

Binnen Google Analytics kun je (in combinatie met Google Tag Manager) (conversie) doelen aanmaken. Een doel kan bijvoorbeeld een verkocht product zijn. Maar ook een klik op een link, bijvoorbeeld een softe conversie naar een andere pagina.

 

 

KPI’s , User Experience, Usability en Conversie Optimalisatie.

 

 

De website is de plaats waar de bezoeker overtuigd moet worden om de deal te sluiten. Indien de bezoeker de weg naar de kassa moeilijk kan vinden, de website te traag is of een product of artikel moeilijk kan vinden kan deze bezoeker de website verlaten. Om te sturen op de juiste parameters, de zogenaamde Key Performance Indicators meet je of bezoekers de juiste acties op jouw website ondernemen.

Een paar voorbeelden van KPI’s:

 • Let op de Bouncerate (wie klikt direct weer weg van jouw website?)
 • Kijk vanaf welke pagina’s je bezoekers de website verlaten.
 • Kijk naar de laadtijd per pagina in combinatie met het verlaten van de website.
 • Kijk naar het aantal (Conversie) doelen op jouw website.

 

Om de gewenste resultaten te behalen op basis van de KPI’s is het belangrijk om je website gebruiksvriendelijk te maken. Het gebruiksvriendelijk maken van je website noemen we Usability, het verbeterd de beleving op de website noemen we User Experience. Is de Usability en User Experience prettig, dan zal dit een positief effect hebben op de conversie van de website.

Het maken van aanpassingen in de Usability en User Experience en het meten van de positieve effecten qua conversie noemen we Conversie Optimalisatie. Hierin zijn veel toepassingen mogelijk waaronder een A-B test. Dit is een test waarbij een deel van je bezoekers een andere versie van jouw website te zien krijgen dan een ander deel. Een A-B test is eenvoudig in te stellen door middel van Google Optimize.

Tot slot: Meten is weten! Daarom is een belangrijk onderdeel van het Digital Marketing Model de ROI en Click analyse.

 

 

ROI en Click Analyse.

 

 

 

Zodra je het aantal conversies kunt meten en daarbij de omzet, dan kun je dit eenvoudig afzetten tegen de kosten die je gemaakt hebt voor deze conversie. Hoe werkt het?

Stel voor dat je een Google Ads campagne gebruikt om meer conversies te behalen. Het opzetten van de campagne het advertentiebudget is €1500,-.

Deze advertenties leveren totaal 750 verkochte producten op. Door de conversietracking binnen Google Ads zien we dat de omzet van deze 750 producten €5000,- en de winst van deze producten is €3000,-. De ROI (Return On Investment) is:

Behaalde Winst / Kosten Google Ads X 100% = €3000,- / €1500,- X 100% = 200%. Dus van elke geïnvesteerde euro verdien je twee euro’s.

Naast ROI Analyse of Click Analyse is het ook mogelijk om de kosten per conversie, winst per conversie te meten.

Het enige onderdeel wat we niet besproken hebben is de Digital Strategy. Dit is een offline onderdeel binnen het Digital Marketing model. Analytics, de click analyse en Conversie geven een duidelijk beeld van het winstpercentage is wat uit online komt. Dit percentage kan gebruikt worden voor de (Offline) Digital Strategy.

Wil je meer te weten komen over de verschillende onderdelen binnen het Digital Marketing model? Kijk dan op www.youtube.com/paulwillemseu voor specifieke video’s over alle onderdelen binnen het Digital Marketingmodel.