WordPress

Het WordPress Programma.

Met dit basisprogramma leer je hoe je een eigen WordPress website kunt maken. Daarna neem ik je mee door een aantal basisfunctionaliteiten. Aan het einde van dit programma kun je een volledige website bouwen met verschillende pagina’s, menu’s en bijvoorbeeld een feedback-formulier! In de video’s gaan we diep in op het ontwerp van de website. Ik laat onder andere zien hoe je een video kunt verwerken in het ontwerp van de website.

BOUW JE EIGEN WORDPRESS WEBSITE!

In dit programma leer ik je hoe je zelf je eigen WordPress website kunt maken. In deel 1 laat ik je zien hoe je makkelijk zelf WordPress kunt installeren. Ik ga in dit programma dieper in op het aanmaken van pagina’s, berichten en het navigatiemenu. Het thema (ontwerp) van je eigen WordPress website is een belangrijk onderdeel van dit programma. Zo kun je zelf bepalen welk ontwerp bij jouw website past. Er zijn duizenden gratis ontwerpen beschikbaar. Bij ieder ontwerp hoort een eigen homepage. Dit is vaak even een hersenkraker, maar altijd te doen. Aan het einde van dit programma laat ik je zien wat widgets en plugins zijn en hoe je deze kunt verwerken binnen de website.
Widgets zijn secties binnen jouw eigen website waar je menu’s, tekst, etc. kunt plaatsen. Deze secties kunnen helemaal onderaan de website staan (dit noemen we de “footer”) of helemaal bovenaan de website (dit noemen we de “header”). Plugins zijn apps voor WordPress waardoor jouw eigen website nog krachtiger wordt. Een Plugin kan bijvoorbeeld een feedback formulier zijn of een koppeling met Google Analytics of Facebook. Heel veel succes met dit programma! Mocht je een vraagje hebben over dit programma? Stuur deze naar mij en ik plaats het antwoord op de veelgestelde vragen.

Start nu met het Gratis WordPress Programma!

WORDPRESS DEEL 1: HET INSTALLEREN VAN WORDPRESS.

Hoe installeer ik WordPress en wat zijn de belangrijkste functies? In deze video laat ik de eenvoudige manier zien om WordPress te installeren. Ik installeer WordPress met een druk op de knop. Het is belangrijk dat je een provider zoekt die WordPress in haar pakket aanbiedt. Je kunt WordPress ook helemaal zelf installeren, maar dan moet je wel verstand hebben van FTP en MySQL.

WORDPRESS DEEL 2: PAGINA’S MAKEN

Pagina’s zijn de bouwstenen van een WordPress website. In deze video laat ik zien hoe je zelf pagina’s kunt maken en hoe je de volgorde van de pagina’s kunt bepalen. Het toevoegen van teksten binnen WordPress lijkt erg op het toevoegen van teksten in MS Word. Je ziet aan de bovenkant van het menu een menubalk waar je de teksten vet, cursief, etc. kunt maken. Toevoegen van eigen afbeeldingen is eenvoudig. Ik laat je zien hoe je een afbeelding kunt invoegen op een pagina.

WORDPRESS DEEL 3: BERICHTEN MAKEN.

Berichten lijken erg op pagina’s. Het verschil tussen berichten en pagina’s zit hem in de toepassing. Een website bestaat uit een aantal pagina’s. Informatie over jouw website/ bedrijf, producten, een contactpagina, een veelgestelde vragen pagina, etc. plaats je op een pagina. Als je nieuws te melden hebt in de vorm van een nieuwbericht, een blog, een vacature, etc. dan kun je hier het beste een bericht voor aanmaken.

WORDPRESS DEEL 4: MENU’S MAKEN.

Om alle pagina’s overzichtelijk weer te geven op de website plaats je een menu. Binnen een menu kun je pagina’s, berichten, externe links of categorieën van berichten plaatsen. Een menu kun je bovenaan de website plaatsen of in een widget (Widgets komen aan bod in deel 6).

WORDPRESS DEEL 5: THEMA’S BEWERKEN.

Dit is het leuke deel van dit programma. We hebben de pagina’s, berichten en menu’s aangemaakt. Dan is het nu tijd om met de lay-out te gaan spelen. Binnen elk thema van WordPress kun je zelf kleuren bepalen en afbeeldingen aanpassen. Ik laat je ook zien hoe je een nieuw thema kunt installeren binnen de website en deze op maat kunt maken.

WORDPRESS DEEL 6: WIDGETS MAKEN.

Elke WordPress website is opgebouwd uit verschillende secties. Een website bestaat meestal uit een header (bovenkant), een sidebar (een linker-, of rechterkant) en een footer (een onderkant). Op deze secties binnen de website kun je standaardteksten, menu’s, zoekvensters, etc. plaatsen die op elke pagina terugkomen. Deze secties binnen de website noemen we widgets.

WORDPRESS DEEL 7: PLUGINS INSTALLEREN.

Plugins zijn de apps van WordPress. Net zoals jouw iPhone heeft WordPress zijn eigen apps in de vorm van plugins. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een feedback-formulier op de website, een foto slideshow of een koppeling met Google Analytics. In deze video laat ik je zien hoe je zelf plugins kunt installeren en bewerken.

Is WordPress altijd gratis?

Yep! WordPress is een open source programma. Dat betekent dat je het altijd gratis kunt installeren en uitbouwen. Er zijn wel heel veel partijen die betaalde thema's en plugins maken. Hier betaal je wel iets voor maar het scheelt een hoop tijd.

Ik wil een ander ontwerp!

Ben je niet tevreden over het ontwerp van jouw website? Dan kun je binnen WordPress een ander thema installeren. Dit nieuwe thema moet wel weer helemaal geconfigureerd worden. Dat is vaak een tijdrovend en soms een lastig klusje.